Les malalties infeccioses: sí que són greus

El descobriment de la penicil·lina per Alexander Fleming l’any 1928 va fer pensar que s’erradicarien les infeccions. No ha estat així, però entre tots podem fer-ho més possible.

No tots els microorganismes són perjudicials

El contacte amb microorganismes forma part de la nostra pròpia evolució com a éssers vius. De vegades aquests microorganismes ens volen colonitzar, i tenen el perill potencial de matar-nos. Però també s’han identificat microorganismes que conviuen amb nosaltres des de fa mil·lennis en simbiosi, és a dir, en traiem benefici mutu de la nostra coexistència. Per exemple, la flora intestinal, que ens permet obtenir els nutrients que necessitem dels aliments.

Com que el contacte amb els microorganismes és molt difícil d’evitar, cal elaborar estratègies eficaces per a reduir el risc de contraure una infecció.

Formes d’evitar les infeccions

Totes les agències de salut incideixen en les mesures preventives, i aquí hi ha dos punts cabdals: la higiene i la vacunació. Mesures tan simples com rentar-se sovint les mans, o tapar-se la boca amb el colze i no amb la mà quan estornudem o tossim, eviten la transmissió de la majoria d’infeccions epidèmiques estacionals com la grip.

La vacunació sistemàtica ha aconseguit erradicar completament una infecció de gran mortalitat com la verola. Tenim moltes vacunes al nostre abast que ens poden evitar greus complicacions d’algunes infeccions, i s’està investigant en noves que podrien tenir un gran impacte a escala mundial, com pot ser la de la malària o el VIH.

Els tractaments i els seus problemes: les resistències

Podem pensar que en la nostra societat desenvolupada moltes infeccions no existeixen, o no les hem de patir perquè tenim una medicina molt avançada. Res més lluny de la realitat. Les infeccions existeixen i existiran, perquè els microorganismes s’adapten per sobreviure. Per això cal usar bé els tractaments.

El més preocupant és la resistència per abús dels antibiòtics, sobretot per utilitzar-los quan no cal. Tanta és la magnitud del problema, que des del Ministerio de Sanidad s’ha engegat la campanya “Antibióticos: tómatelos en serio”. I la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) ha elaborat un decàleg per promoure l’ús prudent dels antibiòtics.

Recomanacions:

  1. Fer un ús responsable dels antibiòtics.
  2. No demanar un antibiòtic a la farmàcia sense recepta.
  3. Evitar l’automedicació.
  4. No emmagatzemar antibiòtics sobrers a casa. Evitarà un possible mal ús posterior.
  5. Prendre els antibiòtics com us hagi indicat el metge, tant en dosi com en durada.
  6. La majoria d’infeccions respiratòries no necessiten tractar-se amb antibiòtics.
  7. Quan estigueu malalts, extremeu les mesures d’higiene.
  8. No recomanar antibiòtics a altres persones, especialment nens.
  9. Sense antibiòtics no serien possibles els trasplantaments, les cirurgies i els tractaments del càncer. Feu-los servir amb prudència.
  10. Si utilitzeu incorrectament els antibiòtics, vosaltres i la resta de persones podeu tenir greus problemes en el futur per combatre infeccions greus.

La Marató de TV3 2017: les malalties infeccioses

 

 

 

 

 

 

 

 

Enguany s’ha celebrat la 26a edició de La Marató de TV3. I que es dediqui a les malalties infeccioses no és estrany. Les infeccions continuen provocant la mort de moltes persones cada any, però a més les eines amb què les combatem estan perdent efectivitat. Cal per tant una empenta en la recerca per trobar nous tractaments, o millorar els ja existents.


Informació addicional d’interès a:

https://www.medicinatv.com/reportajes/decalogo-sobre-el-uso-prudente-de-antibioticos

http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Resistencia-als-antibiotics

http://www.ccma.cat/tv3/marato/que-es/2017/1031/