
Els medicaments formen part dels recursos terapèutics de la medicina. Però se n’està fent un ús adequat? L’ús racional dels medicaments s’aconsegueix quan els pacients reben la medicació adequada a les seves necessitats clíniques, a la dosi corresponent, durant el temps necessari i al menor cost per al pacient i la comunitat. La clau és ni massa, ni massa poc, per a que el medicament aporti el benefici que se n’espera en la salut de les persones.
A vegades el metge proposa canvis fruit de la revisió de medicaments. Un exemple? Que el metge proposireduir la dosi dels medicaments utilitzats per a dormir, com ja ens explicava el Dr. Lluís Parra (EBA Vallcarca) en un article del FerSalut d’agost del 2016.
L’atenció comunitària en xarxa ens ha d’ajudar a disposar dels millors recursos per a promoure la nostra salut i quan es requereix l’ús de medicaments, els farmacèutics d’atenció primària (FAP) i d’oficina de farmàcia també treballen en equip. A més a més, la missatgeria de la recepta electrònica permet a metges i farmacèutics tractar problemes relacionats amb els medicaments o donar instruccions per a la seva dispensació.
El FAP ajuda als metges en la revisió de la medicació i col·labora en les estratègies d’ús racional, seguint les guies del Servei Català de la salut. Compartir aquesta informació amb tots els professionals sanitaris és bàsic per a la coherència de les intervencions, sempre seguint els criteris d’eficàcia i seguretat i al servei dels pacients.
Però parlàvem de revolució dels pacients, per què? Com a pacients hem de participar en les decisions clíniques i hem de conèixer els medicaments que prenem. 5 són les preguntes a fer al nostre metge abans de sortir de la consulta: què és?, per a què serveix?, com i quan l’he de prendre?, fins quan l’he de prendre?, i quines precaucions he de tenir en compte? Si encara tenim dubtes, sempre podem accedir al nostre farmacèutic d’oficina de farmàcia i si som internautes, Canal Medicament n’ofereix informació rigorosa i senzilla. Perquè de nosaltres depèn que els medicaments siguin eficaços amb la major seguretat possible.
Rita Puig Soler
Farmacèutica d’atenció primària
EAP Vallcarca-St. Gervasi / Servei Català de la Salut